Възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса. При нисък процент

...
Възможно да нахлуят и нови варианти на коронавируса. При нисък процент
Коментари Харесай

Проф. Нели Корсун: Възможно е да нахлуят и нови варианти на COVID-19 |

" Възможно да нахлуят и нови разновидности на ковид. При невисок % имунизирани се допуска доста необятно разпространение на вируса със засягане на доста хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се промени е доста по-голяма. "

Това заяви по bTV вирусологът проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Затова е доста значимо да се повиши имунизационното покритие, тъй че да се ограничи броят на неимунизираните лица, които са в действителност материал за разпространяване на вируса, акцентира тя.

Могат да се вкарат доста строги ограничения, само че те все пак трябва да се съблюдават, с цел да не страда стопанската система, да не страда образованието и да има баланс сред всички тези посоки. Използването на здравни сертификати е добра мярка, разяснява вирусологът.

„ В началото на годината доминираше „ Алфа “ разновидността или така наречен британски вариант, само че беше преместен от „ Делта “. Когато се натрупат задоволително инфектирани и изкарали болестта с този вид, е допустимо да се появят нови, към този момент има такива – „ Мю “ и „ Ламбда “, изясни проф. Корсун.

По думите ѝ не можем до предвиждаме кои ще влязат, само че те са разновидности, които могат да причинят много паники.
„ Ламбда “ разновидността циркулира в Перу и се появи в Южна Америка. „ Мю “ се разпространява в Колумбия. Няма гаранция, че няма да има импорт на тези вируси и у нас ", уточни имунологът.

Според проф. Корсун разновидностите на COVID-19 не са по-тежки, само че са свързани със дарба на вируса да избягва имунитета, който е основан в резултата на имунизациите или след преболедуване. „ Делта “ разновидността е два пъти по-заразен спрямо истинския ковид – този от град Ухан, напомни експертът.

„ Симптомите на „ Делта “ разновидността доста припомнят признаците на други респираторни вируси, при него по-рядко се срещат признаци като кашлица, загуба на усет и подушване. За него са присъщи главоболие, възпалено гърло, хрема, повишена температура. Това са признаци, които се препокриват с тези на други респираторни вируси “, предизвести проф. Нели Корсун.

Тя заяви още, че към момента няма потвърден грип този сезон, само че е допустимо по-силно разпространение на грипни вируси спрямо предишния сезон. Тогава е имало извънредно слаба циркулация на грипни вируси освен у нас, само че и в цяла Европа. Така може да се допуска, че имунитетът на популацията е
отслабен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР